Casa Marín
Vinařství Casa Marín je jedno z nejznámějších butikových vinařství v Chile, které hraje významnou roli zejména díky svým vínům z chladnějších pobřežních oblastí. Zde je shrnutí klíčových informací:
-
Zakladatelkou je María Luz Marín, která je zároveň první ženou-oenoložkou a majitelkou vinařství v Chile.
-
Vinařství bylo založeno v roce 2000 v Lo Abarca, malé lokalitě v údolí San Antonio.
-
Dcera (syn?)-oenologem je Felipe Marín, který studoval vinařství (vitikultura a enologie) v zahraničí a dnes vede vinařství společně s rodinou.
Terroir a vinice
-
Lo Abarca je část údolí San Antonio, jen cca 4 km od Tichého oceánu. Díky tomu panuje velmi chladné pobřežní klima, často mlha, chladné větry, což dává vínům výraznou kyselost, svěžest a minerálnost.
-
Půdy jsou většinou vápencové (limestone), granitové, s mořskými sedimenty. Tato půda s malým množstvím živin, v kombinaci s chladným klimatem, pomáhá produkovat aromatická a elegantní vína.
-
Vinice jsou rozděleny do mnoha malých bloků / parcel (více než 50), každá s odlišným sklonem, expozicí, druhem půdy apod. To umožňuje detailní práci s terroirem a odrůdami. Výnosy jsou nízké (typicky kolem 3-5 tun / ha podle pozice a odrůdy) což přispívá ke koncentraci vín.
Styl výroby, odrůdy a portfólio
-
Specializují se na bílé aromatické odrůdy: Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Riesling, Gewürztraminer. Dále vyrábějí Pinot Noir a Syrah jako červené, plus experimentují s dalšími odrůdami.
-
Vína typu „Casa Marín“ jsou vyráběna jako single vineyard tzn. z jednoho konkrétního bloku / lokality, aby se ti odrážely specifika půdy, expozice, mikroklimatu.
-
Výroba zahrnuje detailní procesy jako ruční sklizeň, třídění (cluster/berry sorting), fermentace ve vícejekových nerezových kádích s kontrolou teploty, používání dubových sudů (francouzský dub) pro některé odrůdy a částečné použití sudů nových i použitých.
Význam & ocenění
-
Vína Casa Marín získala mnoho mezinárodních ocenění, zejména jejich Sauvignon Blanc “Cipreses Vineyard” je považováno za jedno z nejlepších ví, ne-li to nejlepší Sauvignon Blanc z Chile (a mezi špičkou světově).
-
Pro vinařství je charakteristický koncept kvality přes kvantitu: očekávat spíše exkluzivitu, eleganci, terroirové nuance, než masovou produkci.
Nejprodávanější
Výpis produktů

Charakteristika: Světle žluté barvy s vůní dobře vyzrálého bílého ovoce, zázvoru a medu, s nádechem muškátového oříšku a květinových tónů. Středně plné bílé...

Charakteristika: Barva je stříbrně žlutá. Ve vůni lze ucítit čerstvé banány, žluté švestky a nádech něčeho zemitého jako je třeba bílý pepř i bílé květy. V ústech je šťavnatý,...

Charakteristika: Barva je středně třešňově červená. Má vůni mladých, červených lesních plodů s nádechem jemného toastu. Na patře je kompaktní, poněkud...

Charakteristika: Slámově žluté barvy. Ve vůni lze ucítit zelený fenykl, žluté švestky, rukolu a čerstvou pažitku. V ústech je šťavnatý, se střední, příjemnou a jemnou...